Meedoen op een manier die bij jou past

12-09-2018
Iedereen wil meedoen in de wereld, ook de cliënten en leerlingen van Koraal. Dat noemen we participatie. Meedoen geeft een goed gevoel en zorgt ervoor dat er uiteindelijk minder zorg nodig is. Het streven van Koraal is namelijk niet om zoveel mogelijk zorg en ondersteuning te bieden. Nee, ons doel is om ervoor te zorgen dat mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen meedoen aan de maatschappij.

Samen met cliënten, leerlingen, ouders en verwanten zoekt Koraal naar hoe iemand op zijn eigen manier maximaal kan meedoen. Dat is voor iedereen anders. De één wil graag meedoen aan een kaartavond in het buurthuis, de ander wil het liefst een baan bij een supermarkt. En weer een ander woont het liefst met anderen, onder begeleiding, in een gewone buurt.

Antalya Rousch uit Maastricht woont ruim een half jaar onder begeleiding van Pension Jekerzicht. Zes maanden verbleef ze in het opvangtehuis voor jongeren zonder vaste woon- en verblijfplaats, sinds juni woont ze zelfstandig - met ambulante begeleiding - in de Maastrichtse wijk Heugem. Dat is op een steenworp afstand van Maasveld, waar de 22-jarige met veel plezier en tot vreugde van de bewoners vrijwilligerswerk verricht. “Ik heb zinvol werk, ritme in mijn leven en kan eindelijk weer doelen stellen. Maasveld en de bewoners zijn een verrijking voor mijn leven.”

Het interview vindt plaats in de laatste week van haar vakantie. Ze heeft met haar vriend een mooie tijd beleefd in Luxemburg, maar nu ze even terug is in de creawinkel in Maasveld merkt ze dat ze de vaste bewoners, waar ze in de dagbesteding mee knutselt en onderzetters, slingers, kaarten en bloempotten mee maakt, mist. In korte tijd heeft ze met hen een innige band opgebouwd. “In principe ben ik er om hun te helpen, maar zij geven mij zoveel terug! Dat geeft enorm veel voldoening.”

Volledig artikel
Lees hier het volledige artikel over Antalya

Deel deze pagina op